10 scriitori sinucigasi

Top 10 scriitori sinucigasi

Se spune ca marii scriitori scriu opere nemuritoare pentru ca gandesc altfel, simt totul altfel si vad lucruri in alt mod, traind intr-o lume proprie. Si ca sunt genii. Si cum genialitate se afla undeva intre normal si nebunie … modul lor de viata, trairile si faptele lor pot fi explicate astfel. Chiar si sinuciderele sau tentativele de suicid.

Iata astfel zece scriitori, care torturati de proprii demoni, au recurs la suicid. Unii, din pacate, au mers pana la capat.

scriitori sinucigasi

10. Kurt Vonnegut

Vonnegut a devenit celebru in urma romanul satiric “Slaughterhouse-Five”, in care trateaza ironic experientele din timpul celui de al doilea razboi mondial, un volum in care se poate observa maniera umoristica a lui Mark Twain, scriitor venerat de Vonnegut.

Tragandu-se dintr-o familie cu tendinte sinucigase, mama autorului sinucigandu-se cu somnifere, Kurt Vonnegut a avut o tentativa de suicid in 1984, in timpul unei depresii.

Interesant este faptul ca Mark Vonnegut, fiul lui Kurt, prezinta simptome de schizofrenie si tulburare bipolara.

scriitori sinucigasi Kurt Vonnegut

9. Hunter Thompson

Autor al romanului “Fear and Loathing in Las Vegas” si fondator al jurnalismului Gonza, Thompson a trait asa cum si-a dorit si cum a scris: tumultos, inconjurat de droguri, alcool, pistoale si, fara vrerea lui, de momente de nebunie. A murit in 2005, la o ferma din Colorado, in urma unei rani provocate de o arma de foc lasand in urma un bilet de adio.

“Gata cu bombele. Gata cu plimbarea. Gata cu jocurile si distractia. Gata cu inotul. 67. Adica cu 17 peste 50. Cu 17 ani mai mult de cat mi-am dorit a trai. Sunt plictisit. Mereu tafnos, lipsit de umor. Incep de devin lacom si asta e de rau. Poarta-te ca la varsta ta. Relaxeaza-te. Nu te va durea”.

scriitori sinucigasi Hunter Thompson

8. Raymond Chandler

Clandler a incercat sa se sinucida in 1955, in urma decesului sotiei sale, mai mare cu 18 ani decat el. A murit 4 ani mai tarziu, recunoasterea sa ca scriitor fiind postuma.

Pana la 50 de ani nu a publicat nici o opera, existand voci care sustin ca acest lucru s-a intamplat din cauza ca era alcoolic, irascibil si avea tendinte suicidale-depresive, nepasandu-i de ceea ce scria. Pentru cei care nu stiu, Raymond Chandler este “tatal” celebrului detectiv Philip Marlove, interpretat de Humphrey Bogart in filmul “The Big Sleep”.

scriitori sinucigasi Raymond Chandler

7. John Kennedy Toole

Toole, profesor al Universitatii din Tulane, s-a sinucis in urma unor certuri cu mama sa. Metoda aleasa a fost legarea unui furtun de teava de esapament si trecerea sa prin fereastra masinii, asfixiindu-se. Se pare ca scriitorul se afla intr-o depresie profunda cauzata de refuzul editurii Simon & Schuster de a ii publica romanul.

In fapt, Toole nu si-a trait gloria ca scriitor, volumule lui fiind publicate postum, la interventia mamei scriitorului, care l-a convins pe romancierul Percy Walker sa ii citeasca romanului fiului ei “A confederacy of Dunces”. Percy i-a publicat romanul care avea sa castige Premiul Pulitzer pentru literatura in 1981.

John Kennedy Toole

6. David Foster Wallace

Wallace s-a spanzurat pe 12 septembrie 2008, dupa ce toata viata a suferit de depresie profunda , devenind dependent de medicamentele antidepresive.

A devenit celebru datorita romanului “Infinite Jest”, care contine circa 500.000 de cuvinte si detalii stufoase in notele de subsol.

Fost profesor universitar, David Foster Wallace a fost adorat de studenti si cititori datorita modestiei si empatiei, dar si faptului ca, desi opera sa e una greoaie, a avut darul de a ii face pe cititori sa se simta mai putin singuri.

Dupa ce s-a sinucis in 2008, fragmentele romanului “The Pale King” au fost publicate postum.

David Foster Wallace

5. Virginia Woolf

Autoarea romanului “Mrs. Dalloway”, Virginia Woolf a scris un roman despre homosexualitate, instabilitate psihica si existenta sa. Teme de care a avut parte si autoarea, care a avut de-a lungul timpului mai multe caderi nervoase si care a fost abuzata de fratii ei vitregi. Distrugerea orasului iubit, Londra, de catre germani in timpul celui de-al doilea razboi mondial ii agraveaza starea psihica.

La sfarsitul lunii aprilie din 1941, cadavrul ei este gasit in raul Ouse. Aceasta s-a sinucis pe 28 martie 1941 prin innecare in raul mai sus amintit.

Virginia Woolf

4. Edgar Allan Poe

Considerat geniul torturat al macabrului, a avut o viata plina de drame. Dupa moartea sotiei sale, cade prada melancoliei, drogurilor si alcoolului, fiind obsedat de moarte. Obsesie care se intrevede cel mai bine in “The Raven”, o balada a iubirii pierdute. In 1948 a incercat sa se sinucida, dar a fost salvat in ultimul moment. Moare pe 7 octombrie 1949, cauzele mortii fiind 0 enigma chiar si in ziua de azi.

edgar_allan_poe_quote_2

3. Jack London

Unul dintre cei mai apreciati romancieri, Jack London a intrat in inimile a sute de copii cu romanul “Colt Alb”. Printre operele sale se mai numara si “Chemarea strabunilor”, “Fiul lupului”, “Ciuma stacojie”, “Insula canibalilor”, “Cautatorii de aur” sau “Mihail, caine de circ”.

Considerat un personaj bizar, sustinator al socialismului, London a fost o fire suicidala. Probabil, ca a mostenit gena de la mama sa, care in timp ce era insarcinata cu el a incercat sa se sinucida prin impuscare si printr-o supradoza de laudanum. Se crede, ca din cauza bipolaritatii si excesului de alcool, Jack London s-a sinucis cu o supradoza de morfina.

De-a lungul vietii, autorul romanului “Colt Alb” a fost pirat, revolutionar, cautator de comori si a sustinut asasinatul politic.

jack_london_quote

2. Sylvia Plath

Sylvia Plath a prezentat tendinte suicidale inca din timpul facultatii, cand a incercat pentru prima oara sa se sinucida. Tot atunci a fost supusa unei terapii antidepresive pe baza de insulina si electroconsulvii.

Toate aceste experiente le reuneste in romanul autobiografic “The Bell Jar”, publicat sub pseudonimul Victoria Lucas in 1963. Romanul a fost scris dupa ce s-a despartit de sotul ei, poetul englez Ted Hughes, pe motiv ca acesta o insela cu scriitoarea Assia Wellvill, iar pentru a il scrie se trezea la 4 dimineata in fiecare zi.

Se sinucide pe 11 februarie 1963, la Londra, inhaland dioxid de carbon. Avea doar 30 de ani si a lasat in urma doi copii, criticii afirmand ca sinuciderea ei a fost “refuz de a colabora” cu o lume de care nu apartinea.

Postum, in 1981 ii apare volumul “Collected Poems”, pentru care primeste Premiul Pulitzer pentru literatura. In 2000 a aparut filmul biografic “Sylvia”, care are la baza viata dramatica a scriitoarei.

Sylvia Plath
1.Ernest Hemingway

Despre Hemingway se crede ca a mostenit gena suicidala de la tatal sau, pentru ca in familia sa suicidul era ceva banal. Tatal, sora, fratele si nepoata Mariel s-au sinucis inainte ca scriitorul sa apeleze si el la aceasta metoda.

Psihologii sustin ca in spatele capodoperelor ”The Old Man and the Sea” si ”For Whom the Bell Tolls” se ascund, de fapt, suferintele psihice de care suferea scriitorul. Acestia cred ca Hemingway suferea de tulburare bipolara si, probabil, in urma conflictelor violente la care a participat s-a ales cu leziuni celebrale.

Ernest Hemingway s-a sinucis, prin impuscare, in 1961. Se crede ca nu a mai suportat suferintele cauzate de hemocromatoza, o boala genetica cu efecte devastatoare.

.Ernest Hemingway

Write a Comment

view all comments

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *