8 lucruri fascinante despre adevaratul Dracula

Devenit celebru si cunoscut mai mult ca Dracula dupa ce Bram Stoker a scris un roman avand la baza povestea domnitorului roman, Vlad Ţepeş este probabil cel mai crud domnitor roman, astfel că transpunerea sa într-unul dintre cele mai monstruoase personaje din literatura de specialitate nu este chiar departe de adevăr. Iată doar opt lucruri fascinante si reale despre Vlad Dracul pe care puţini le cunosc.

Dracula si umorul macabru

dracula

“Dracula” avea simţul umorului

Deşi pare greu de crezut, Vlad Ţepeş avea destul de mult umor. Problema e ca umorul său era incredibil de morbid şi făcea referire la victimele sale. În cartea “În căutarea lui Dracula” este prezentată o intamplare cu domnitorul roman care a spus, in timp ce victimele sale se zbateau in tepe: “ce gratie minunata au!”.

Intr-un alt episod, Vlad Dracul primeste un oaspete intr-o casa plina de cadavre aflate in stare de putrefactie si il intreaba daca il deranjeaza mirosul. Vizibil deranjat, invitatul raspunde afirmativ. Pentru raspunsul afirmativ, este tras in teapa si spanzurat in podul casei pe motiv ca acolo mirosul nu este atat de puternic.

Dracul vine, de fapt, de la Dragon

Cunoscut in epoca si ca Vlad Dracul, numele de Dracul nu a fost atribuit nici de Stoker, nici de oamenii acelor vremuri, ci chiar de domnitor, dracul fiind echivalentul cuvantului dragon in acele vremuri. Mai exact, tatal domnitorului, Vlad al II-lea, era membru al Ordinului secret “Son of the Dragon”, cunoscut, in prezent, si ca “Son of the Devil”.

Fiind foarte incantat de apartenenta familiei la acest Ordin, Tepes a decis sa i se spuna Vlad Dracul.

Lady_dragon_09

Inmuia painea in galeti de sange

Poate ca nu sugea sangele oamenilor, dupa cum l-a descris Stoker, insa Vlad Tepes avea un obicei morbid: inmuia painea sa in galeti cu sange scurs de la persoanele pe care le omorase. Exista o povestea despre cum Tepes si-a ucis invitatii la cina si apoi si-a inmuit painea in sangele lor.

A ucis toti boierii ca sa isi razbune tatal

Vlad Tepes a fost inchis intr-o inchisoare turca pentru cativa ani. Cand a fost eliberat si a revenit in Tara Romaneasca a aflat ca tatal sau, Vlad al II-lea, a fost tradat si a sfarsit ingropat de viu de catre trupele armatei ungare.

Nestiind numele celor care l-au tradat pe Vlad al –II-lea, Tepes a decis sa ii ucida pe toti boierii de la Curtea Domneasca. Astfel, i-a invitat pe toti la cina, iar dupa i-a tras in teapa.

Interesant este faptul ca desi puteau sa refuze invitatia, boierilor le-a fost frica sa faca asta datorita faptului ca majoritatea celor care il refuzau pe domnitor se condamnau singuri la moarte. Practic, a fost o situatie de tip “lose-lose”.

dracula trasi in teapa

Trasul in teapa era doar o pedeapsa

Poate multe persoane, in special cele de alta nationalitate decat romana, si-l imagineaza pe Vlad Dracul ca un criminal psihopat, insa situatia este cu totul alta. In calitate de domnitor al Tarii Romanesti, Tepes a decis ca hotii, criminalii si restul celor certati cu legea sa fie trasi in teapa. Foarte rare erau cazurile cand nu se aplica aceasta condamnare.

A curatat strazile Capitalei de vagabonti, cersatori si bolnavi

Aici exista o problema. Majoritatea istoricilor spun ca un asemenea eveniment nu a avut loc, insa exista un numar redus care atesta aceasta intamplare. Noi o luam de buna.

In timpul domniei lui Tepes, capitala Tarii Romanesti era la Targoviste. Dorind sa scape de vagabontii, cersatorii, leprosii si bolnavii de pe strazile capitalei, Vlad a apelat la o metoda barbara. I-a adunat pe toti intr-o casa aflat la marginea localitatii si i-a ospatat cu mancare si bautura de belsug. La final i-a inchis in imobil si i-a dat foc acestuia, toate persoanele arzand de vii.

Cupa din aur

Cruzimea de care a dat dovada Tepes a avut si rezultate, in sensul ca a indus frica in oameni si astfel numarul hotilor era extrem de mic. Vrand sa dovedeasca acest lucru, Tepes a asezat intr-un squar din centrul Targovistei, langa o fantana, o cupa din aur masiv.

Regula era ca fiecare are dreptul sa bea apa din ea, insa nimeni nu are voie sa plece cu ea. Desi Targoviste avea, pe atunci, o populatie de circa 60.000 de locuitori, nimeni nu s-a atins de cupa.

cupa de aur

Tepes a omorat 100.000 de persoane

Istoricii spun ca Vlad Tepes a ucis circa 100.000 de persoane. Dintre toate intamplarile cu Vlad Dracul, trebuie consemnat un episod in care cand turcii au atacat Targovistele au avut parte de o imagine mordiba: circa 20.000 de turci trasi in tepe “spanzurati” de copacii padurii situate la marginea localitatii.

Write a Comment

view all comments

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *