9 creaturi legendare

Creaturile legendare reprezinta fiintele mitologice sau folclorice carora, de obicei, le sunt atribuite anumite insusiri caracteristice si puteri supranaturale. Unele creaturi legendare isi au originea in vechile traditii si se presupune ca ar fi existat cu adevarat, cum este cazul dragonului, al unicornului sau al grifonului, desi unele sunt atestate doar in povesti sau legende.

De cele mai multe ori, aceste creaturi legendare sunt fapturi hibride, care au rezultat din incrucisarea mai multor animale. Diferitele culturi influenteaza foarte mult existenta acestor creaturi, deoarece fiecare popor are traditiile, obiceiurile si credintele sale. De cele mai multe ori, creaturile legendare au o simbolistica aparte pentru cultura unui popor, sau a mai multor popoare, deoarece exista creaturi care se intalnesc in legendele mai multor culturi. Cu trecerea timpului, aceste fapturi fantastice raman vii, deoarece creaturile cu puteri supranaturale vor fi intotdeauna prezente prin legende.

sirena 1

Cele mai cunoscute creaturi legendare

Una dintre cele mai cunoscute creaturi legendare este grifonul. Grifonul este prezent in mitologia greaca, fiind un monstru inaripat, cu trup de leu, cap si aripi de vultur, consacrat zeului Apollo, zeul zilei, al luminii si al artelor. Grifonul este, ca majoritatea creaturilor legendare, un hibrid. Combinatia leu-vultur rezulta din faptul ca leul este considerat regele animalelor iar vulturul este regele pasarilor, de aceea se credea ca grifonul era o faptura cu puteri deosebite. Era folosit de cele mai multe ori pentru a pazi comorile. Desi apar in mitologia greaca, dovezi ale existentei grifonilor apar si in arta Egiptului antic. Se spune ca daca partenerul sau partenera grifonului murea, atunci cel ramas in viata isi petrecea tot restul timpului ramas in singuratate, fapt pentru care grifonul a fost ales ca simbol al viziunii bisericii asupra recasatoriei. Imagini ale grifonilor apar si in literatura, in scrierea lui Flavius Philostratus: Viata lui Appllonius din Tyana, in Divina Comedie a lui Dante Alighieri si in poemul epic scris de John Milton, Paradisul Pierdut.

O alta creatura legendara este pasarea Phoenix, pasare mitica, sacra, cu un penaj foarte colorat si cu o coada aurie. Legenda spune ca pasarea phoenix poate renaste din propria cenusa. Este o creatura intalnita in culturile asiatice, indiene si egiptene, fiind identificata pentru intaia oara in Egipt. Pasarea Phoenix este simbolul renasterii si al imortalitatii.

Unicornul este o alta creatura legendara foarte cunoscuta, apartinand folclorului european. Unicornul este o creatura fantastica, avand corpul unui cal alb cu un corn in frunte si, uneori, barba asemanatoare unui tap. Existenta acestuia a fost mentionata pentru prima oara in Grecia antica, devenind una dintre cele mai importante creaturi fantastice ale evului mediu si Renasterii. Unicornul era simbolul puritatii, putand fi prins doar de catre o fata virgina. Se spune ca putea vindeca oamenii bolnavi cu ajutorul cornului sau.

unicorn

Minotaurul este tot o creatura legendara a carui existenta dateaza inca din timpul Greciei antice. Este descris ca o faptura care are capul si coada unui taur si corpul unui om. Este un simbol important pentru Grecia antica, conflictul dintre Minotaur si Teseu fiind reprezentat in multe opere de arta, precum si in literatura.

Ciclopul este o creatura legendara cunoscuta datorita dimensiunilor gigantice si datorita faptului ca are un singur ochi, rotund, asezat in frunte. Sunt fiinte fantastice care apar in mitologia greaca si mai tarziu in cea romana. Sunt descrisi atat de Homer, cat si de Hesiod, Centaurdar si de catre alti autori antici.

Centaurul este o creatura mitologica foarte cunoscuta. Este o faptura hibrida avand bustul unui om si corpul unui cal. Centaurii sunt cunoscuti in Grecia antica pentru comportamentul lor distrugator si pentru violenta fata de oameni, cel mai reprezentativ conflict fiind acela dintre centauri si lapiti. Au existat si centauri deosebiti, cum este exemplul lui Cheiron, un centaur intelept, intelectual si un bun vindecator, care i-a invatat pe multi dintre eroii Greciei antice arta razboiului. Imaginea acestor fapturi prinse intre doua lumi, lumea civilizatiei si lumea barbariei, apare deseori in opere de arta si in literatura.

Leviatanul este una dintre cele mai cunsocute creaturi legendare biblice. Este un animal acvatic enorm care traieste in ocean si distruge vasele care traverseaza apele, hranindu-se cu oamenii care se afla pe ele. Este descris adeseori ca un sarpe imens, si existenta sa este des amintita in Vechiul Testament, iar in ceea ce priveste crearea sa exista o incertitudine.

Hidra este o creatura monstruoasa, avand aspectul unui sarpe cu mai multe capete. Sangele acesteia este otravitor. Exista foarte multe trimiteri referitoare la acest animal fantastic in literatura Greciei antice, insa cea mai cunoscuta este aceea in care Hidra este omorata de catre eroul Hercule.

Una dintre cele mai cunoscute creaturi legendare egiptene este sfinxul. Acesta este un hibrid cu trup de leu si cap de om, care era adeseori folosit pentru paza diferitelor locuri sau comori, fapt pentru care sfinxul a ramas simbolul protectiei. (sursa)

Write a Comment

view all comments

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *