Cele mai scumpe 10 constructii din lume

► Vezi cat a costat cele mai megalomanice constructii moderne a omenirii.

A fost necesar un volum imens de munca si costuri uriase, insa ele au reprezentat adevarate provocari pentru progresul tehnologic. Unele dintre cele mai grandioase constructii moderne ale omenirii au generat costuri imense si au influentat in mod decisiv confortul si bunastarea oamenilor … iar altele au fost construite fie in numele stiintei, fie au schimbat inclusiv si miscarea de rotatie a planetei.

cele-mai-scumpe-constructii-din-lume-vezi-cat-costa-cea-mai-grandioasa-lucrare-a-omenirii

Podul Qingdao Haiwan, China – 6 miliarde dolari

Strabatut zilnic de peste 30.000 de masini, podul are sase benzi de trafic si o lungime de 42,5 de kilometri si uneste orasul Qindao de suburbia Huangdao.

constructii Qingdao_Ha_wan_Bridge_intersectie

Inaugurat in 2011, gigantul a “inghitit” 450.000 de tone de otel si 2,3 milioane de metri cubi de ciment, folosite pentru ridicarea celor 5200 de piloni si a celor 6 benzi de circulatie.

Un alt record detinut de podul chinez este ca dupa lungime se afla pe primul loc in topul podurilor maritime si pe locul sase in topul general.

Marele Accelerator de Hadroni, Elvetia – 6 miliarde de dolari

Situat la 100 de metri sub pamant si cu o forma de cerc cu circumferinta de 27 de kilometri, constructia reprezinta un accelerator de particule si se afla la Centrul European de Cercetari Nucleare de langa Geneva.

lhc11

Scopul LHC nu este clar in sensul ca nimeni nu ştie ce vom descoperi, una din variante fiind particule asociate materiei negre.

Prezenta sau absenta unor particule ar putea dovedi sau infirma teoria supersimetriei, care sustine ca exista o lume paralela cu a noastra, compusa din particule invizibile care au masa si corespondent în ceea ce putem vedea.

Oleoductul Trans-Alaska, SUA – 8 miliarde de dolari

Dat in folosinta in iunie 1977, oleoductul a transportat pana acum peste 15 miliarde de barili de petrol. Acesta are o lungime de 1288 de kilometri si traverseaza Alaska de la nord la sud, pe langa conducta principala mai avand si 12 statii de pompare.

DCF 1.0

Insula Palm Jumeirah, Emiratele Arabe Unite – 14 miliarde de dolari

Un proiect megaloman care reprezinta un complex de insule artificiale dispuse in forma de cerc si cu un diametru de 5 km. Constructia a fost realizata in perioada 2001-2007.

d5aeae1b744ed4a0e4d107a6465ecad9

Tunelul Greater Boston, SUA – 14,8 miliarde

Cea mai scumpa constructie rutiera din istoria SUA, tunelul are opt benzi de circulatie, iar la realizarea lui au participat peste 5000 de muncitori.

05_03023900

Hidrocentrala Itaipu, Brazilia / Paraguay – 27 miliarde de dolari

Situata pe fluviul Parana, hidrocentrala este lider mondial in productia de energie electrica. Itaipu ofera mai mult de 20% din necesarul de energie electrica al Braziliei si peste jumatate din necesarul Paraguayului.

Suprematia hidrocentralei va fi “demolata” de catre cea mai mare hidrocentrala din lume, din China, dar care inca nu este functionala 100%.

itaipu-binacional

Aeroportul Chek Lap Kok, Hong Kong – 30 miliarde dolari

Costurile mari pentru constructia aeroportului s-au datorat faptul ca o mare parte din aeroport se afla pe o insula artificiala. Se estimeaza ca annual, prin terminalul trei trec peste 50 de milioane de pasageri si peste 3 milioane de tone de bagaje.

Chek Lap Kok, Hog Kong

Hidrocentrala Celor Trei Defileuri, China – peste 30.000 de dolari

Este vorba despre mega-hidrocentrala de pe fluviul chinez Yangtze, capabila sa genereze energie echivalenta cu puterea a 15 reactoare nucleare.

hidrocentrala_china_5_74368600

Hidrocentrala care a generat costuri de peste 30 de miliarde de dolari are in componenta sa baraje care ridica volumul de apa la 175 de metri deasupra nivelului marii.

Mai mult, potrivit cercetatorilor NASA, proiectul gigant a incetinit miscarea de rotatie a Terrei, astfel ca ziua este mai lunga cu 0,06 microsecunde. De astfel, un alt efect al masei uriase a lacului de acumulare este deplasarea polilor cu doi centimetri, in prezent Pamantul fiind mai plat la Poli si mai bombat la Ecuator.

Aeroportul Al Maktoum, Emiratele Arabe Unite – 33 miliarde dolari

In prezent este doar partial operational, tocmai din acest motiv se afla printre cele mai mari cinci aeroporturi ale lumii. Constructorii spun ca in momentul in care va fi integral operational aeroportul va fi tranzitat annual de peste 160 de milioane de persoane.

descărcare

Statia Spatiala Internationala – 157 miliarde de dolari

Statia Spatiala Internationala este o statie spatiala construita din numeroase module indepedente care pot fi cuplate si, respectiv, decuplate in orice moment fara a afecta functionalitatea ansamblului.

Constructia ISS a inceput in 1998 prin lansarea primului modul, numit Zarya, cu ajutorul unei rachete Proton-K a rusilor, si ar fi trebuit finalizat in 2004 sau 2005. Tragicul accident al navei americane Columbia din februarie 2003, in cadrul caruia si-au pierdut viata toti cei sapte astronauti aflati la bord, a determinat NASA sa amane celelalte zboruri spatiale, astfel ca ISS avea sa fie finalizata abia in 2011.

scene composition: litho, frame 22

scene composition: litho, frame 22

ISS beneficiaza atat de module presurizate, acolo unde astronautii pot locui fara costume spatiale, cat si din module nepresurizate, unde utilizarea costumelor este obligatorie.

In prezent, statia spatiala beneficiaza de 15 module presurizate, dintre care sapte apartin Statelor Unite, cinci Rusiei, doua Japoniei si unul agentiei spatiale europene.

Pe langa modulele presurizate si nepresurizate, ISS include si panouri solare pentru alimentarea cu energie, iar o naveta spatiala Soyuz este atasata in permanenta la statie pentru a asigura evacuarea astronautilor de la bord in cazul producerii unui accident.

In prezent, Statia Spatiala Internationala este asemanata frecvent cu un teren de fotbal prin prisma dimensiunilor sale: lungime de 108.5 metri, latime de 72.8 metri si inaltime de aproximativ 20 de metri. Suprafata totala a modulelor presurizate este de 837 de metri patrati, in timp ce masa statiei atinge valoarea impresionanta de 450 de tone.

Statia orbiteaza Pamantul de 15.51 ori pe zi la o altitudine care variaza intre 330 si 435 de kilometri si care este modificata prin intermediul motoarelor modulului rusesc Zvezda.

Write a Comment

view all comments

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *