DESCOPERA ROMANIA | Bomba chimica din portul Sulina

O tranzactie secreta, butoaie cu deseuri radioactive. La Sulina. Totul cu acceptul conducerii fostei Securitati, acum doua decenii. Si un mister: unde au disparut deseurile?

Tranzactie secreta

In urma cu 23 de ani, intr-o zi de primavara, in portul Sulina au fost descarcate sute de butoaie cu deseuri toxice dupa ce Ministerul Comertului Exterior si sefii Securitatii au incheiat o tranzactie secreta intermediata de o firma italiana. Potrivit zvonisticei, deseurile ar fi trebuit sa fie aruncate in Marea Neagra. De astfel, nici nu exista vreun document care sa ateste cantitatea exacta a incarcaturii.

Unii dintre fostii angajati ai portului spun ca singurul care stia despre incarcatura si sosirea vasului “Prahova” a fost fostul director Micu Mihai si tot el ar fi aranjat trecerea fara control a navei. Abia a doua zi butoaiele au fost descarcate de docheri, unii dintre ei lesinand din care cauza mirosului puternic, chiar daca butoaiele au fost spalate cu apa din Dunare.

Bomba+radioactiva+din+Portul+Sulina_63387

Pedepse pentru informatii transpirate

Desi totul a fost realizat in secret, informatii referitoare la cele 18.000 tdw au “rasuflat” si au ajuns la urechea liderilor URSS, care le-au “indreptat” inspre redactia ziarului francez“Liberation”, care a publicat detalii despre incarcatura chimica de la Sulina in 1987. Acest lucru nu i-a convenit lui Ceausescu care a dat ordin ca vinovatii sa plateasca. La doar cateva ore, directorul Micu, contabilul-sef Dumitru Gavanescu, alaturi de inca 6 angajati ai portului, au fost arestati si condamnati la 18 ani de inchisoare. Cu toate astea, doi ani mai tarzii acestia au fost eliberati, fiind considerati victime ale regimului. Insa, scurgerea informatiilor a ajuns si in oras. Iar oamenii locului au inceput sa fure butoaie cu deseuri toxice din depozit, unii dintre ei folosind substanta radioacti-va la vopsirea gardurilor, in ciuda avertismentelor venite din partea primarului. Urme de deseuri se mai afla si azi pe gardurile oamenilor. In plus, exista voci care spun ca o parte din cei care au participat la furturi s-au ales cu boli grave sau au murit din cauze necunoscute.

Unde sunt deseurile?

Dupa episodul arestarilor, comunistii au incercat, fara succes, sa scape de bomba chimica. In cele din urma, transportul nefiind luat in evidente, nava “Prahova” a trecut drept nava abandonata si a trecut in proprietatea primariei Sulina, cu tot cu incarcatura. O expertiza realizata la cererea autoritatilor locale in 1990 a aratat ca numai incarcatura valora 3 milioane de dolari. Insa, intr-o noapte deseurile radioactive au disparut misterios.

Unii localnici spun ca un remorcher turc –“Ocean Asli” – a tractat nava in larg unde a fostscufundata in noaptea de 24 februarie 1991. O alta varianta spune ca butoaiele au fost aruncate in mare, iar cargoul “Prahova” a ajuns in portul turcesc Aliagra, unde a devenit fier vechi. Insa, raspunsurile exacte intarzie sa apara. Probabil, nici nu mai intereseaza pe autoritati.

Write a Comment

view all comments

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *