Piraterie pentru a eradica foametea

Sunt condamnaţi de majoritatea oamenilor. ONU, NATO, SUA, China, Rusia sau Japonia şi-au trimis armatele pentru a îi vâna. În schimb, somalezii îi iubesc şi preamăresc. În Somalia pirateria a devenit o afacere, o importantă sursă de venit. Asta pentru că statul este lipsit de orice organizare, armata somaleză nu poate restaura ordinea, iar unele provincii şi-au declarat independenţa, chiar dacă nu le este recunoscută de statele internaţionale. Printre acestea se afla în centru şi estul Somaliei şi regiunea Puntland, în care se află comasaţi cei mai mulţi piraţi, care prin răscumpărările primite hrănesc miile de somalezi care locuiesc în această zonă.

somalezi-coverinterior

●Arme şi sânge în schimbul eradicării foamei

În 2009, piraţii somalezi au răpit 47 de nave maritime, pentru care au cerut răscumpărări de circa 100 de milioane de dolari. Au atacat – anul trecut –peste 200 de vase în golful Aden, dealungul a 3000 de km, cât măsoară coasta somaleză. Majoritatea navelor cucerite sunt ascunse în locuri secrete. Putlandezii sunt de partea piraţilor. Îi ascund şi îi numesc marina putlandeză, pentru îi protejează de hoţi şi îşi împart prada cu ei. Înarmaţi rudimentar, aceştia atacă cargourile şi navele petroliere. Din banii obţinuţi după răscumpărare, 50% se duc către piraţi, 30% la cei care au finanţat operaţiunile, iar restul celor sărăci, către spitale sau şcoli. Cât câştigă un pirat în urma unei „lovituri”? Un începător poate lua 20-35.000 de dolari anual.

● Bursa companiilor de piraţi

Spre deosebire de defectuozitatea cu care este organizat statul somalez, piraţii sunt organizaţi după un plan bine pus la punct. Astfel, în Haradere – un fost sat pescăresc din Puntland – a fost înfiinţată Bursa companiilor de piraţi. Au început cu 15 astfel de companii şi acum au peste 70, dintre care peste 10 au cel puţin o răpire, arată „Washington Post”. Companiile de piraţi sunt în fapt grupuri de somalezi care se listează la bursă, unde oamenii – denumiţi investitori – dau bani, echipamente sau alte bunuri care pot contribui la o acţiune. Pentru acestea, investitorii primesc retribuţii din răscumpărări.

● Piraţii gentelmani

După ce reuşesc să cucerească nava, piraţii somalezi duc vasul într-unul din locurile secrete, după care încep procedurile pentru răscumpărare. Interesant este faptul că ostaticii sunt trataţi regeşte, primesc hrana, ţigări, băutură, li se vorbesc frumos. Spre exemplu, unul dintre marinarii români răpiţi spunea că şi-a făcut prieteni printre „hoţii de mare” în cele 3 luni în care a fost ostatic, iar uneori a mai fost lăsat să telefoneze şi la cei de acasă. După ce se plăteşte răscumpărarea, marinarii sunt eliberaţi. Piraţii fac asta pentru a eradica foametea.

Write a Comment

view all comments

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *