Top 10 razvratiti (rebeli) din istorie

Probabil, ar fi trait pana la adanci si batranete daca nu ar fi intrat in conflict cu SUA si nu ar fi atacat statele americane New Mexico si Texas. Pancho Villa a fost asasinat dintr-o banca din Parral, unde se afla ca sa retraga banii pentru plata soldatilor.

De-a lungul timpului, numerosi oameni simpli transformati in rebeli au ramas consemnati in manualele de istorie datorita curajului lor si faptului ca, satuli de tiranism, conducerea politica si conditiile sociale, s-au razvratit si s-au ridicat impotriva sistemului, de foarte multe ori schimband cursul istorie.

Am selectat, mai jos, zece astfel de exemple, cei alesi fiind probabil cei mai mari rebeli din istorie.

10. Stepan Razin (1630-1671)

Stepan Razin a fost un lider al cazacilor care a pornit si condus o rascoala impotriva boierilor si birocratiei tariste, cazacii fiind satuli de ocupatia militara si conditia sociala a acelor vremuri. Astfel, in 1670, acesta porneste revolta impotriva guvernului tarist, capturand initial Cherkassk şi Tsaritsyn. Au urmat apoi, dupa ce Razin a format o armata de 7000 de persoane, fortareste de la Chemy Yar si Astrakhan, pe care a transformat-o in republica si loc in care i-a ucis pe Printii Prozorovsky.

sergei-kirillov-razin-is-going-an-etude-for-the-execution-of-stepan-razin-01-1986-e1272437509188

Un an mai tarziu, Stepan si fratele sau, Frol, sunt capturati la Kaganlyk si executati in Piata Rosie din Moscova.

9. Yemelyan Pugachev (1742-1775)

pogachevNascut in aceeasi localitate cu Stepan Razin, Pugachev se razvrateste in 1773 impotriva imperiul tarist, cand se pretinde a fi Petru al III-lea, sotul ucis al Ecaterinei a II-a. Armata sa a numarat peste 10.000 de oameni si a ocupat o zona intinsa.

Pugachev a sfarsit in urma unei executii publice care a avut loc la Moscova, prinderea sa de taristi fiind facilitata de cativa tradatori din jurul cazacului.

8. Jakob Rohrbach (1490-1525)

Rohrback s-a nascut in Germania, la Bockingen, langa Heilbronn si a fost unul dintre reprezentatii rascoalei taranesti din 1525, fiind si comandat al unei armate formate din 8000 de persoane. A murit dupa ce a fost capturat in lupta si ars de viu.

rohrbach-verbrennung-1525

7. Wat Tyler (1341-1381)

Despre Tyler se crede ca provine din Kent sau Essex, Anglia, fiind de profesie mestesugar. Acesta a condus rebeliunea impotriva introducerii capitatiei (Impozit perceput sub formă de cote fixe pe fiecare cap de locuitor).

In iunie 1381, Wat Tyler se deplaseaza, insotit de o armata formata din tarani, la Londra si in timpul negocierii cu Regele Richard al II-lea, ‘proscrisii’ ii ucid pe trezorierul Robert de Hales, pe arhiescopul de Canterbury Simon de Sudbury si pe lordul cancelar.

ts-4

O luna mai tarziu, cand a avut loc urmatoarea runda de negocieri, Wat Tyler este ucis de lordul major William Walworth din Londra.

Revolta si moartea lui Tyler, alaturi de cea a sutelor de tarani, au fost in van, pentru ca singura concesie a Regelui a fost de a renunta la termenul de capitatie.

6. Giuseppe Garibaldi (1807-1882)

Probabil, printre putinii razvratiti care nu au sfarsit prin a fi execuati. Fiu de negustori si capitan de vas, Garibaldi a participat prima data la o rebeliune in 1834, dupa care a plecat in exil in America de Sud. Aici participa la insurectii in Brazilia, in Uruguay, iar in 1850 participa la revolutia din Italia, unde apara Roma de asediul francezilor. Pleaca in SUA si revine in Italia, 9 ani mai tarziu.

In mai 1860, cu ajutor de la britanici, cucereste Sicilia. Strange o armata de 25.000 de oameni si mai participa la alte campanii militare, dupa care se retrage si devine om politic, ducand o viata linistita.

giuseppe-garibaldi-2-sized

5. Guillaume Cale (1320-1358)

Majoritatea istoricilor spun de Cale ca s-a nascut in Mello, oras aflat la nord de Paris. A devenit lider al rebeliunii din 1358, cand, cu o armata de 5000 de persoane, asasineaza sute de nobili si pune stapanire pe regiunea Beauvais.

Pe 10 iunie 1358, regele Frantei, Carol al II-lea de Navarra, apeleaza la un siretlic pentru a il prinde pe Cale si pentru a opri revolta: il invita pe Cale la palat, la negocieri, promitandu-i trecere sigura. Guillaume Cale accepta propunerea si isi paraseste comandamentul, lucru care a insemnat si propria condamnare la moarte.

Este prins de soldatii regelui si decapitat in piata publica din Clermont, nu inainte de a fi incoronat cu o coroana inrosita in foc.

jacquerie_beheading

4. Pancho Villa (1878-1923)

panchoPe numele real Doroteo Arango, Pancho Villa a fost unul dintre liderii revolutiei mexicane din 1910.

Povestea de rebel al lui Villa incepe din 1894, cand il ucide pe Lopez Negre dupa ce acesta incercase sa o violeze pe sora lui Arango. Negre era proprietarul mosiei pe care se afla si familia Arango, astfel incat pentru a nu fi ucis, Pancho Villa fuge si intra intr-un grup de banditi.

Este prins de generalul Huerta, in timpul revolutiei mexicane, si condamnat la moarte, dar presedintele Madero ii reduce sentinta la inchisoare. Dupa ce a evadat, a devenit guvernatorul unui stat mexican, dupa ce l-a infrant pe Huerta.

Probabil, ar fi trait pana la adanci si batranete daca nu ar fi intrat in conflict cu SUA si nu ar fi atacat statele americane New Mexico si Texas. Pancho Villa a fost asasinat dintr-o banca din Parral, unde se afla ca sa retraga banii pentru plata soldatilor.

 

3. Zhu Yuanzhang (1328-1398)

Cel mai de succes rebel. Zhu s-a nascut intr-o familie saraca din China si a locuit 4ani intr-o manastire in care a invatat sa scrie si sa citeasca. In 1352, manastirea este pradata de trupele revoltate impotriva dinastiei Yuan, iar acesta se inroleaza in armata rebela, ajungand lider al acesteia. In 1357, Zhu devine imparat sub numele de Hongwu.

Este fondatorul dinastiei Ming, una dintre cele mai importante dinastii chineze, si a mai fost cunoscut si sub numele de Taizu, dupa templu sau.

2. Spartacus (109-71 i.Hr.)

Cel mai celebru rebel in urma filmelor avand la baza povestea sa, Spartacus a fost liderul sclavilor din al treilea razboi purtat de romani pentru oprirea revoltelor.

rebeli spartacus

Desi se cunosc putine date despre el, Spartacus a facut parte din Iudus, o scoala de gladiatori din Capua detinuta de Lentulus Batiatus.

Alaturi de 70 de oameni, Spartacus a evadat din Iudus si a pradat regiunea, atragand alti sclavi in armata condusa de el, Crixus şi Oenomaus, in timp ce se retrageau spre muntele Vezuviu.

Revolta a fost oprita de legiunile romane ale lui Crassus, insa ceea ce s-a intamplat cu celebrul gladiator este o enigma. Trupul lui Spartacus nu a fost gasit niciodata.

Spartacus-2-1024x685

1.William Wallace (1273-1305)

Sir William Walace a facut parte din nobilime, insa in urma unui conflict cu englezii devine rebel. Scotianul nu il recunostea pe regele Eduard I ca arbitru in luptele pentru succesiune, fapt care il clasa in contradictie cu pozitia nobilimii scotiene.

Dupa ce il ucide pe seriful de Lanark, William de Heselrig, in 1927, porneste revolta impotriva lui Eduard. Desi cu putini soldati, trupele lui Wallace castiga numeroase batalii, iar scotianul devine Guardian of Scotland.

In 1305 cade prizonier la Robroyston si este predat lui Eduard, care il executa pentru inalta tradare.

Write a Comment

view all comments

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *