Visul unei nopti de iarna. Peste 2000 de kilometri de autostrada in Romania. Doar pe hartie

Dacă în 1969 Institutului de Proiectare Transporturi Auto, Navale şi Aeriene spunea că în România sunt necesari circa 3000 de km de autostradă care să lege oraşele mari din ţară între ele, la ora actuală sunt necesari, după noile proiecte, circa 2000 de km, realizabili în peste 20 de ani. Virtual, asta înseamnă 7 autostrăzi care să brăzdeze ţara în lung şi lat. În realitate, sunt doar pe hârtie, iar dacă ţinem cont de modul în care se lucrează şi că unele autostrăzi nu au nici măcar termene de începere sau finalizare, putem spune că totul e un vis frumos. Şi ca orice vis nu vom pupa noi peste 20 de ani 2000 de km de autostradă.autostrada-hawaii4

● În ultimii 20 de ani, doar 200 de km …

…S-au construit deşi majoritatea guvernanţilor s-au bătut cu pumnul în piept că vom avea autostrăzi terminate până acum. În plus, unele tronsoane din cele în care au fost împărţite autostrăzile ar fi trebuit finalizate anul acesta sau în anii trecuţi. Ceea ce nu se întâmplă. Spre exemplu, marea autostradă Bucureşti – Piteşti – Arad – Nădlac măsoară 544 de km. Comuniştii au construit 113, iar în democraţie s-au construit doar 15 km. În total 128 de km pe tronsoanele Bucureşti – Piteşti, respectiv aproape 7 km pe Timişoara – Arad, tronson care anul viitor ar trebui inaugurat. Piteşti – Sibiu, Sibiu – Orăştie, Orăştie – Deva, Deva – Lugoj, Lugoj – Timişoara şi Arad – Nădlac – celelalte porţiuni în care a fost împărţită autostrada amintită – există şi ele. Doar pe hârtie. Ceva mai bine stau lucrurile în ceea ce priveşte autostrada Bucureşti – Constanţa – 202 km lungime, unde doar două tronsoane – Cernavodă-Medgidia, Medgidia-Constanţa – nu sunt finalizate, urmând ca în următorii doi-trei ani să fie gata.

● Cel mai scump asfalt, la viteza melcului

Deşi suma plătită per kilometru e dubla faţă de cea estimată şi cea mai mare din Europa, autostrada Bucureşti-Braşov, cu o lungime de 173 de km, nu este finalizată nici măcar în proporţie de 50%. Decât primul tronson – Bucureşti – Moara Vlăsiei, 19,5 km, a fost finalizat, la fel ca si Moara Vlasiei – Ploiesti. În cazul celorlalte două, Ploieşti – Comarnic şi Comarnic – Braşov, ar fi trebuit că anul acesta să se lucreze la ele sau ar fi trebuit sa fie chiar terminate. Ar fi trebuit.

La fel de rău stă şi autostrada Braşov – Borş de o lungime de 415 km, unde din 8 tronsoane doar pe două tronsoane, ce ar fi trebuit deja inaugurate, se lucrează. Şi autostrada Jucu – Bistriţa – Dej, care măsoară pe hârtie 75 de km, o să înceapă cu întârziere atunci când va începe, pentru ca încă din acest an trebuia să se lucreze, dar e criza, nu sunt fonduri – e scuza perfectă. În cazul ultimelor două autostrăzi, adică Tg. Mureş –Iaşi – Ungheni (307 km) şi Ploieşti –Albiţa (280), şi proiectele sunt realizate prost. Fie lipsesc termenele de finalizare, fie cele de începere sau costurile necesare pentru realizarea lor.

● Cauze şi defecte

Deşi suntem campioni la preţul plătit, calitatea asfaltului e îndoielnică. Bonus, proiectele sunt făcute prost, lipsesc detalii tehnice, estimările sunt mult mai mici decât costurile reale, după unele voci, chiar şi suma de 25 de mld. de euro, necesara pentru realizarea celor 7 autostrăzi fiind una mincinoasă (pe criteriul „odată cu trecerea timpului preţurile cresc”).

Pe lângă asta, fondurile lipsesc şi ele, ceea ce înseamnă că nu vom pupa 2000 de km în 2030 nici dacă revin cardurile alimentare şi comuniştii la putere. În rest, dacă vrem să ne rulăm maşinile pe autostrăzi, vecinii maghiari sau slovaci ne aşteaptă pentru un test drive. Aşa, ca să vedem şi noi cum e.

Write a Comment

view all comments

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *